29 februari 2024
Blog
#4 Trends – De kracht van een mascotte
Eerder in deze blogserie hadden we het over de terugkeer van humor in communicatie. In het verlengde daarvan wil ik het deze keer hebben over de kracht van een mascotte in (interne) communicatiecampagnes.
Waarom een mascotte?
Het inzetten van een mascotte in communicatiecampagnes is een krachtige strategie die merken en organisaties kunnen gebruiken om hun boodschap op een luchtige, unieke en memorabele manier over te brengen. Mascottes voegen een element van persoonlijkheid en herkenbaarheid toe, waardoor ze meer benaderbaar en aantrekkelijk worden voor de doelgroep.
Het inzetten van een mascotte biedt een aantal voordelen: van het verhogen van herkenbaarheid en engagement tot het vereenvoudigen van complexe boodschappen. Een effectief ontworpen mascotte kan dienen als een krachtig hulpmiddel om de band tussen het bedrijf en bijvoorbeeld medewerkers te verdiepen, waardoor de algehele impact van communicatie-inspanningen wordt vergroot.
‘Be like Mauro’
Voor de nieuwe safetycampagne voor onze klant in de olie- en gassector, bedachten we een mascotte om de communicatieboodschappen aan op te hangen. Dit werd Mauro. Hij geeft het goede voorbeeld als het om veiligheid op de werkvloer gaat. De belangrijkste boodschap is dan ook: ‘Doe zoals Mauro, want als iedereen zijn goede voorbeeld volgt, blijft het aantal incidenten op 0’.
Er staan inmiddels levensgrote ‘poppen’ van Mauro in de kantine, hij verwelkomt alle gasten op het terrein, hij prijkt op posters, spanzeilen, banners en in animaties. Er is zelfs een Mauro-pak en knuffel in de maak. Ook is er een Mauro safety award te winnen. Die wíl je gewoon hebben..! Kortom, het onderwerp is binnen de organisatie echt gaan leven en Mauro heeft een plekje in de harten van de medewerkers. De kracht van de mascotte!
—-
Over het #CommunicatieKompas:
Met ons CommunicatieKompas navigeren we binnen de rubrieken tools, trends en tips door het dynamische communicatielandschap. Hopelijk heb je er wat aan! Heb je een specifiek onderwerp of vraag voor het CommunicatieKompas? Kom maar op!
