“Alles begint met energie.” Het uitgangspunt van Lifeguard is even duidelijk als eenvoudig. Toch is energie allesbehalve vanzelfsprekend, of het nu gaat om individuen, teams of hele organisaties. En wat weten we precies van dit onderwerp? Wij spraken erover met energie-expert en oud-Olympiër Martin Hersman, Managing Partner van Lifeguard.
Een blik op de website vertelt dat Lifeguard organisaties helpt vitaler te worden, om zo duurzaam beter te presteren. Martin trekt die missie graag naar een nog hoger plan. “Wij willen heel Nederland energieker maken, zodat ons land het meest vitale ter wereld wordt. Dit wordt wat ons betreft echt een agendapunt bij de volgende kabinetsformatie. Want hoewel onderzoeken laten zien dat we tot de gelukkigste landen behoren, op het vlak van vitaliteit maak ik me zorgen. Steeds meer jonge kinderen kampen met overgewicht en beschikken over minder kracht dan een aantal decennia geleden in die leeftijdscategorieën. En wat te denken van het percentage burn-outs bij millenials?”
Onderdeel van cultuur
Maar waar begin je om organisaties – laat staan heel Nederland – vitaler te maken? “Wij focussen ons bij Lifeguard op de commitment om integraal met vitaliteit om te gaan. We laten zien hoe je vitaliteit integreert in cultuur. Pas dan wordt het geloofwaardig. Want 11 fitte voetballers maken nog geen succesvol team. Leiderschap is daarin van essentieel belang. Daarom beginnen wij altijd het liefst bovenin de organisatie. Als de leider vitaliteit ademt, is het makkelijker om de rest mee te krijgen. En fitte mensen leveren voor iedereen voordelen op: voor klanten, collega’s én zichzelf.”
Google Maps
Gezien de diversiteit aan individuen en organisaties kun je volgens Martin niet spreken van een vast energierecept. “Allereerst is vitaliteit terug te zien op verschillende niveaus, zoals leiders, teams individuen of binnen de hele organisatie. Daarnaast verschilt het voor individuen ook per levensfase. En aangezien we tegenwoordig soms met wel zes generaties tegelijkertijd aan het werk zijn, biedt dat best veel uitdagingen. Voor ons is het de kunst om inzicht te bieden en mensen te leren waar ze staan. Pas dan kun je richting geven aan je koers. Ik vergelijk het met Google Maps. Die zoekt ook eerst waar je op dit moment bent.”
Energiemanagement
“Om gedrag te veranderen is kennis niet genoeg. Kennis is alleen potentie. Je moet het koppelen aan emotie. Door kennis anekdotisch te brengen breng je die emotie vaak mee. Dat is ook het uitgangspunt van onze basistraining: energiemanagement. Hierin staat bijvoorbeeld centraal hoe jij je eigen energie kan beïnvloeden. Wij reiken je vervolgens handvatten om dat te vertalen naar duurzame gedragsverandering. En dat beperkt zich zeker niet alleen tot kantoor, want energiemanagement begint thuis. Hoe ga je om met je aandacht in deze tijd van afleiding? Hoe benut jij de 24 uur in een dag goed? Daar moet je voor jezelf achter zien te komen. Wij zeggen niet voor niets juist ‘try this at home’. Doe, experimenteer en leer.”
Lessen uit de topsport
Als voormalig topschaatser (van 1993 tot 2003) leefde Martin jarenlang in een wereld die soms haaks staat op het bedrijfsleven. Die ervaringen neemt hij mee in de aanpak van Lifeguard. “We gebruiken topsport vaak als metafoor. Als het écht belangrijk wordt gaan we binnen bedrijven steeds meer doen, steeds harder werken, steeds meer haasten. Terwijl topsporters om te pieken juist rustmomenten inbouwen en de focus leggen op één deel. Daar kunnen we best veel van leren. Steve Jobs liet dat vroeger al zien. Toen hij terugkeerde bij Apple zat het bedrijf in zwaar weer. Steve liet vervolgens in extreme vorm zien hoe iedere optimalisatie begint bij reductie. Hij zette alle processen stop en richtte zich op het maken van één heel goed product: de iMac. Uiteindelijk gaat het erom om tot de kern te komen en je af te vragen waar je mee bezig bent. Precies waar energiemanagement ook over gaat.”