fbpx

‘Wat doe je die mensen aan?’

‘Pleurt op joh, wat een rot eind is dat’. Martin van Waardenberg (a.k.a Leo uit de Marathon) is eerder dit jaar tijdens een voorbespreking bij ons op de boerderij vrij duidelijk over de afstand van de NN Marathon Rotterdam. ‘Ik vind 42 kilometer met de auto al ver. Wat doe je die mensen aan?’.

 

Die mensen’ zijn Vopakkers, voor wie wij het Vopak Vitaal programma  ontwikkelen. Doel: 400 Vopakkers aan de start van de Marathon 2016. Met Martin als boegbeeld (de ultieme antiheld) draaiden wij dit jaar een hele succesvolle vitaliteitscampagne (zeggen wij bescheiden). Met een hoop lol, zelfspot, doorzettingsvermogen, trainingen, workshops en een campagne vol knipogen verleidden wij inderdaad 400 Vopakkers om aan de start van de marathon te verschijnen. Klant blij, wij blij.

 

Hot topic
Noem het law of attraction of gewoon toeval, maar sinds die campagne duikt het onderwerp vitaliteit (als onderdeel van duurzame inzetbaarheid) doorlopend op in gesprekken die wij voeren. Want als Rotterdams bureau met veel typisch Rotterdamse klanten (in industrie, haven, olie & gas en offshore) herkennen wij het probleem. De gemiddelde leeftijd van de medewerkers van onze (mogelijke) opdrachtgevers stijgt. Deze ‘oudere groep’ is relatief lang in dienst (25+ jaar is zeker geen uitzondering) en wordt er over het algemeen niet fitter op. Vaak met een hoog ziekteverzuim als gevolg. Geen wonder dus dat vitaliteit een hot topic is.

 

Wij delen graag onze top-5 met tips rondom vitaliteitscommunicatie.

 

    1. Leg uit waarom het belangrijk is

      ‘Mijn baas wil gewoon minder geld kwijt zijn aan ziektekosten’. Eerlijk is eerlijk, dat is een veelgehoorde kreet als het om vitaliteit gaat. Het is inderdaad een reden, maar er is meer. Dé reden is dat je als werkgever gewoon wílt dat mensen goed voor zichzelf zorgen. Vóór zíchzelf dus. Dat moet je gemeend, begrijpelijk en toegankelijk uitleggen als je start met een vitaliteitscampagne. Blijf dat herhalen, anders gaat het ‘waarom’ een eigen leven leiden en bereik je helemaal niets.

    2. Ga voor een gezamenlijk, tastbaar doel

      Benoem een gezamenlijk en tastbaar doel dat niet te ver in de toekomst ligt. Bij Vopak was dat 400 deelnemers voor de Marathon, maar het kan elk doel zijn, zolang het maar met vitaliteit te maken heeft. Communiceer het doel, laat het terugkomen in al je contactmomenten en ook belangrijk: houd alle medewerkers op de hoogte van de status. Zijn wij er bijna? Gaan we het redden?

    3. Geen vingertje

      De inzet van Martin voor Vopak kwam voort uit onze gedachte dat we in de campagne niet met het vingertje moesten gaan wijzen. Iedereen weet dat bewegen goed voor je is, quinoa een slimmere keuze is dan chinees bestellen, roken niet handig is, te weinig slaap slecht voor je is, maar het heeft geen zin om de campagne negatief in te steken. Mensen weten echt wel wat goed en minder goed voor hen is. Je moet ze op hun eigen toon verleiden tot het maken van andere (betere) keuzes.

    4. Verzamel ambassadeurs

      Zoals bij zoveel veranderingen heb je voortrekkers nodig. Mensen die het positieve boegbeeld zijn binnen de organisatie: ambassadeurs. Let er wel op dat je hier niet alleen de mensen laat zien die al het toonbeeld van vitaliteit zijn, maar juist ook mensen die net aan het begin staan van hun ‘verandering’. Zorg voor de juiste (fysieke) begeleiding en deel hun verhalen & voortgang met de collega’s.

 

 

Duurzame verandering in vitaliteit bereik je niet door één campagne. Daar moet continue aandacht voor zijn.  Anders krijg je mensen (letterlijk en figuurlijk) niet in beweging ..

 

Inger Harteman

Client Service Director
(tot december 2018)