fbpx

DE VRAAG VAN HAPAG-LLOYD

Hoe maken we van onze sterk gegroeide organisatie weer een hecht team, waar een positieve klantbeleving vooropstaat?

Ons plan

Als we een hecht team willen creëren moeten we aan de slag met de hoofdrolspelers zelf: de medewerkers van Hapag-Lloyd. Door  juist naar hén te luisteren vinden we de ruimte voor verbetering. We stuurden een online enquête uit (response 73%) en voerden 20 face-to-face gesprekken. Daaruit vloeiden drie grote thema’s voort. Gedurende minimaal twee jaar gaan steeds drie groepen 100 dagen aan de slag met hun eigen vraagstuk. En na een jaar toetsen we de medewerkers weer: is er al sprake van een hechter team waardoor er meer focus kan zijn op de positieve klantbeleving?

 

Programmaontwikkeling

Wij ontwikkelden een programma voor 100 dagen waarin drie groepen van zes personen  werkten aan het vinden en uitwerken van ideeën en oplossingen voor specifieke vragen binnen elk thema. Vragen die we concludeerden uit de enquêteresultaten. Zij kwamen zeven keer onder begeleiding van Buro Rietveld bij elkaar en leverden uiteindelijk een concreet plan van aanpak op aan het MT, gebaseerd op intern onderzoek, bijeenkomsten en huiswerk. Tussentijds organiseerden we een ‘50 dagen-pitch’ om zowel managers als MT te informeren en enthousiasmeren en feedback op te halen.

 

Creatie

Natuurlijk moet het programma een vast onderdeel van de strategie van Hapag-Lloyd worden. Met een eigen beeldmerk, naam en tagline en een concept dat relateert aan een laboratorium mochten we op beide locaties (Rotterdam en Antwerpen) een labruimte inrichten. Om het programma te starten en zichtbaarheid te geven, was er een grootse kick-off en een gimmick voor iedere medewerker. Daarnaast is er op meerdere plaatsen in de organisatie ruimte voor middelen zoals rolbanieren, screens, posters, deurstickers en klapborden. Ook zetten we meer inhoudelijke middelen in, zoals online nieuwsbrieven en factsheets. Deze middelen wisselen regelmatig van content zodat alle medewerkers de vorderingen op de voet kunnen volgen.

 

De uitkomst

Het resultaat van de eerste ronde van 100 dagen? Vijf concrete plannen waarvan er drie onmiddellijk worden geïmplementeerd en twee onderdeel van een groter project vormen. Deelnemers leerden collega’s (op een andere manier) kennen, werden uitgedaagd om mee te denken over grote en tegelijkertijd praktische onderwerpen, kregen invloed en vertrouwen. Er wordt gezamenlijk gewerkt aan de toekomst van Hapag-Lloyd.

RESULTAAT

icon_labmensen

18 mensen

icon_plannen

5 plannen

icon_implementaties

3 directe implementaties

case_hpl_concept_v2

Meer weten?

Neem contact op met ons.

Strukton gezondheidsmaand