DOELSTELLING KLIMAATAKKOORD
De Nederlandse doelstelling uit het klimaatakkoord is helder: onze CO2-uitstoot moet in 2050 met 95% zijn afgenomen ten opzichte van 1990. Een prachtige ambitie, maar tegelijkertijd stelt het gemeenten voor een grote uitdaging. Bewoners moeten niet alleen begrijpen welke opdracht er ligt, ook moeten zij snappen wat er van hen wordt verwacht en wat hun mogelijkheden zijn op het gebied van verduurzaming. Ze moeten namelijk aan de slag. Kortom: effectieve communicatiecampagnes – van awareness tot conversie – zijn vereist.
DE VRAAG VAN DE GEMEENTE KRIMPENERWAARD
Op basis van het klimaatakkoord is onze energieregio een Regionale Energiestrategie (RES) aan het opstellen. Om onze doelen uit deze RES te behalen gaan we aan de slag met een bewustwordingscampagne rond verduurzaming, gericht op inwoners van de kernen Bergambacht, Lekkerker, Ouderkerk aan den IJssel, Schoonhoven en Stolwijk. Kunnen jullie ons helpen om deze inwoners te inspireren en te overtuigen van hun mogelijkheid tot een eigen bijdrage?
Ons antwoord
Een lokale campagne om het bewustzijn onder inwoners te vergroten? Voor een thema dat lang niet bij iedereen top-of-mind is? Bij ons ging meteen een bekend belletje rinkelen: glasvezel. Onze ruime ervaring met vraagbundelingen door heel Nederland vormden een mooie basis om ook dit nieuwe thema met beide handen aan te grijpen. Hoe precies? Door echte inwoners uit de Krimpenerwaard hun verhaal te laten vertellen. Zij vormen als early adopters letterlijk de gezichten van de campagne. Geloofwaardig, authentiek en benaderbaar.
Creatie
Vijf inwoners, vijf verschillende thema’s rond verduurzaming. We interviewden hen om artikelen en quotes op te halen. Ook legden we hun verhaal vast op beeld, zodat we videocontent hebben voor websites, social media en informatiebijeenkomsten. Met een abri-campagne zorgden we voor lokale zichtbaarheid in en rond de kernen. En voor de fysieke infobijeenkomsten maakten we verschillende rolbanieren en een informatiekrantje voor geïnteresseerde inwoners. De inhoud van alle content stemden we volledig af op de twee meest voorkomende bewonerstypen in de Krimpenerwaard, zoals onderzocht door Motivaction. Daarnaast organiseerden én faciliteerden we in coronatijd ook een webinar, dat rechtstreeks te volgen was via een livestream. Via een chatbox konden kijkers live vragen stellen en reageren op stellingen. Met de inzet van een professionele presentatrice en diverse gasten zorgden we voor content die ook na het webinar kan worden ingezet via de diverse communicatiekanalen van de gemeente.
Resultaat
De kop is eraf. Met zowel lokale als digitale zichtbaarheid én een professioneel opgezet webinar, is de gemeente Krimpenerwaard haar campagne rondom verduurzaming gestart. Maar daarmee zijn we er nog niet, want inwoners activeren is het uiteindelijke doel. Hoe we dat gaan doen? Dat komt in de volgende fase aan bod.
Benieuwd wat Buro Rietveld voor uitingen ontwikkelde voor Gemeente Krimpenerwaard?