Jochem van Hessen startte samen met zus Juliette het bedrijf Energy Up. Hun missie? Werknemers via innovatieve sessies voorzien van meer kracht, energie en vitaliteit. We spraken hem over de werkzaamheden van Energy Up en zijn visie op werkgeluk.
Foto cover: Vivian Camphuijsen
Foto: Amary Miller
Energy Up stimuleert een gelukkige en gezonde bedrijfscultuur. Klinkt goed natuurlijk, maar waarom is het zo belangrijk?
“Zoals onze bedrijfsnaam al verklapt, staat energie hierin centraal. Hoe meer energie je als individu hebt, hoe meer je in positieve zin kunt betekenen voor de mensen om je heen. In andere woorden: het maakt je een leuker persoon. Dit werkt tegelijkertijd door op de organisatie. Want als jij beter in je vel zit – en je collega’s ook – dan is de sfeer op kantoor al snel een stuk beter. Energie biedt mensen meer ruimte, visie en mogelijkheden om concreet dingen te gaan doen.”
Dat komt al erg in de buurt van ‘werkgeluk’. Waar halen werkende mensen hun geluk precies uit?
“Bij Energy Up hanteren we hiervoor de drie V’s: Vitaliteit, Voldoening en Verbinding. Dit zijn voor ons de onderdelen van werkgeluk. Vitaliteit zit vooral in persoonlijke groei en fitheid, zowel fysiek als mentaal. Voldoening heeft te maken met betekenisvol werk, uitdagingen en autonomie. En met verbinding doel ik op de onderlinge relaties met collega’s. Als deze V’s voldoende met elkaar in balans zijn, heb je een zeer sterke basis om werkgeluk te ervaren.”
Wat kunnen mensen zelf doen om dit soort werkgeluk te ervaren?
“Zelfkritisch naar de drie V’s kijken. Waar ben je tevreden over? Wat kan beter? Scoor je slecht op een bepaald onderdeel, dan kun je hier acties op ondernemen. Word je onvoldoende uitgedaagd, bieden nieuwe trainingen misschien uitkomst. En extra activiteiten met collega’s versterken onderlinge relaties op kantoor. Zo zijn er allerlei zaken te bedenken die invloed hebben op de drie V’s en dus aan werkgeluk.”
Is er verschil tussen ‘werkgeluk’ en geluk buiten kantoor?
“Dat ligt grotendeels in lijn met elkaar. Meer passie voor je werk bezorgt je meer energie om buiten je werk dingen te doen. Werkgeluk is alleen beter meetbaar. Puur geluk is lastiger te omschrijven, want dat is een kwestie van gevoel en bepaalde hormonen. Ik denk dat werkgeluk de kwantificeerbare versie van geluk is.”
Hoe is het eigenlijk gesteld met de huidige bedrijfsculturen?
“Dat verschilt erg per bedrijf. Je ziet veel bedrijven opkomen waarin purpose heel belangrijk is, jouw bijdrage aan een betere wereld. Mensen zijn hier vaak gedreven en trots op het bedrijf, maar lopen ook het risico zichzelf voorbij te lopen en in een burn-out te belanden. Daarnaast zijn er ook bedrijven waar vooral de status quo heerst. Je krijgt maandelijks je salaris en dat is het wel zo’n beetje. Gelukkig zien we wel een trend ontstaan waarin het belang van werkgeluk centraler komt te staan.”
Jullie eigen aanpak is gericht op vier elementen: voeding, fysieke training, mentale weerbaarheid en persoonlijke ontwikkeling. Hoe zijn deze met elkaar verweven?
“Uit deze pijlers halen mensen hun energie. Het is belangrijk om hier de juiste balans in te vinden. Sommige pijlers moeten op een bepaald niveau zijn, zoals slaap en beweging. Andere zorgen juist voor extra energie: nieuwe uitdagingen, sociale contacten en fun. Dit verschilt natuurlijk per persoon, of zelfs per seizoen. Want in de zomer heb je vaak minder slaap nodig dan ’s winters. Dan kun je dus meer tijd besteden aan sport. En in sommige periodes heb je veel uitdagingen, maar weinig mentale rust. Dat wissel je dan dus af met ontspanning. Eigenlijk is alleen mentale weerbaarheid altijd even belangrijk.”
Foto: Amary Miller
Hoe zou je jullie uiteindelijke doel omschrijven?
“Wij geven mensen energie om te groeien. En de groei van mensen om ons heen geeft ons weer groei. Om dat bereiken maken we creatieve concepten om mensen in beweging te krijgen. Maar we zijn ook meer met technologie bezig. En dan niet zozeer een app of website, maar een fysieke dome. Een soort speelplaats voor vitaliteit, met sessies voor meditatie, sport en voeding. En dat in combinatie met nieuwe technologie om mensen te activeren. We plaatsten die dome al eens bij een klant in het teken van duurzaamheid. Aan ons de taak om dat door te ontwikkelen naar onze eigen waarden.”