“Wat geeft de teller vandaag aan?” Het is een vraag die regelmatig over de werkvloer van Buro Rietveld galmt. Niet omdat we een petitie startten om vaker op buro-uitje te gaan. Maar omdat we de laatste jaren steeds vaker actief zijn in glasvezelcampagnes. De capaciteit van de huidige koper- en kabelnetwerken voldoet straks namelijk niet langer aan het dataverbruik dat de pan uit rijst. Waar investeerders in dit gat duiken, zorgen wij ervoor dat bewoners ‘ja’ zeggen tegen glasvezel. Van Zuidoost-Brabant tot het Groningse Vlagtwedde. En van Kaag en Braassem tot ons eigen Rotterdam. Maar dat gaat niet vanzelf…
Al sinds mijn eerste dag hier ben ik als projectmanager betrokken bij dit soort ‘vraagbundelingen’. Ondanks een campagneduur van zo’n twaalf weken vond ik het meteen opvallend dat de meeste inschrijvingen pas in de laatste veertien dagen binnenstromen. En dat terwijl de nood in buitengebieden soms echt hoog is. Op informatieavonden sprak ik ouders die geen televisie kunnen kijken als hun dochter tegelijk online huiswerk maakt. Of dat de TV op zwart gaat als het buiten regent. Gaat het dan allemaal vanzelf voor ons? Helaas niet. Ik merkte al snel dat, ondanks de gebrekkige huidige verbindingen, lang niet alle bewoners bezig zijn met het internet van morgen. Glasvezel blijkt toch een ‘low interest-product’. En dus iets waarover veel mensen tot het allerlaatste moment wachten met beslissen. Er hangt toch een flink prijskaartje aan zo’n aansluiting. Je begrijpt dus wel dat we hier soms best wat spannende dagen doormaken aan het eind van een vraagbundeling.
Succesvolle ingrediënten
Maar wat is er dan nodig om een campagne tot een buitengewoon succes te maken? Als ik één aspect moet noemen: een persoonlijke en lokale aanpak. Als je op allerlei manieren zorgt voor zichtbaarheid in de regio (de felgekleurde koeien in het buitengebied bleken een schot in de roos), merken bewoners al snel dat er ‘iets’ speelt. Er wordt over gepraat. Tel daar de ‘ouderwetsche’ post, een glasvezelkrant en meerdere lokale infoavonden bij op en je hebt het recept voor een effectieve glasvezelcampagne. Zeker als de projectleiding vrijwel continu in het gebied aanwezig is om dagelijks in contact te staan met bewoners. Persoonlijk, eerlijk en dicht bij de mensen. Dat zijn voor mij de belangrijkste ingrediënten voor een succesvolle glasvezelcampagne in het buitengebied. Het is heel mooi om daar met ons team telkens weer een bijdrage aan te leveren.
Benieuwd naar onze projecten op het gebied van glasvezel? Neem een kijkje op onze pagina met cases.