fbpx

Communicatie of organisatie?


Dat was ooit de keuze die ik moest maken toen ik ging studeren. Het werd Internationaal Management. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus landde ik via een omweg toch in de communicatiewereld. Met een flinke dosis nieuwsgierigheid en enkele aanvullende opleidingen ging ik aan de slag waar mijn primaire interesse lag. Vandaag de dag kan ik mijn hart zelfs ophalen aan de perfecte mix van communicatie en organisatie: interne communicatie. Interne communicatie is het ultieme specialisme waar organisatievraagstukken en communicatie samenkomen. Waar een stevig appèl wordt gedaan op communicatie om organisatiedoelstellingen te realiseren.

 

Back to school
Om hier een sterke(re) theoretische basis voor te ontwikkelen ben ik weer aan de studie gegaan. ‘Back to School’ zoals mijn agenda meldt. Heerlijk met hoofdletter H. Wat is het toch fijn om naar mensen te luisteren die mij meenemen in hun bevlogenheid, hun kennis, hun ervaring. Wat is het fijn om boeken over het vak te lezen (en jammer dat je daar dan een opleiding voor nodig hebt – maar dat terzijde). Mijn persoonlijke favoriet tot dusver is ‘Corporate Tribe’ van Danielle Braun en Jitske Kramer. Een prachtig geïllustreerd boek waarin zij de parallel trekken tussen culturele antropologie en het kijken naar corporate issues.

 

En ik werkte nog lang en gelukkig
Het is verfrissend om al die verse kennis precies zoals aangereikt, of net even anders, toe te passen in de dagelijkse praktijk. Het verruimt mijn persoonlijke ‘toolkit’. Daardoor kan ik én mijn werk beter doen én houd ik het lekker gevarieerd door steeds nieuwe werkvormen en inzichten toe te passen. En daar krijg ík energie van. Een parallel met het thema waaraan Buro Rietveld dit jaar veel aandacht gaat besteden: werkgeluk. Oftewel: duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

 

Werkgenieter
Iedereen heeft iets anders nodig om lekker in zijn (werk)vel te zitten. In deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt, overload aan informatie, het alsmaar ‘moeten’, de druk van sociale media en  wat al niet meer, is het heel belangrijk om ook stil te staan bij het opladen van de batterij. Mijn batterij laadt op van leren, van specialiseren in dit geval. Dát inspireert me. Dat triggert me om te vernieuwen. Dat houdt me energiek en mentaal fit. Een ‘werkgenieter’, zoals we dat bij Buro Rietveld noemen.

 

Lotje de Brouwer

Lotje de Brouwer

Senior Communicatie adviseur
Glasdraad koe